Hastanın ya da sağlıklı bireyin egzersiz sırasındaki kalp ve akciğer fonksiyonlarını değerlendiren üst düzey bir tanı testidir. Bu testin temel amacı kalp ve akciğerlerin stres altındaki yeterliliğini değerlendirmektir.
Kardiyopulmoner egzersiz testleri ne için yapılır ?
-Fonksiyonel kapasitenin (Pik VO2) değerlendirilmesi,
-Ameliyat öncesi değerlendirme,
-Maluliyet değerlendirilmesi için,
-Kalp yetersizliği gibi hasta gruplarında tedaviye yanıtın değerlendirilmesi,
-ve özellikle kalp transplantasyonu öncesi uygunluğun değerlendirilmesi için yapılır.
Kardiyopulmoner egzersiz testi nasıl yapılır ?
Kardiyopulmoner egzersiz testleri için yüksek teknolojiye sahip cihazlar ve deneyimli bir ekip gerekir. Test için hastaya bu iş için üretilmiş özel bir yürüme bandı üzerinde egzersiz yaptırılır. Test öncesi hastaya testin nasıl yapılacağı detaylı olarak anlatılır. Test öncesi hastanın vital bulguları yani tansiyonu, nabzı, kanındaki oksijen düzeyi ölçülür. Bunun yanı sıra yine test öncesi solunum fonksiyon testleri ve kalp EKG’si çekilir. Hastaya burun ve ağzı kapatacak şekilde maske takılarak egzersiz sırasında atmosferden çektiği oksijen miktarı ve atmosfere verdiği karbondioksit miktarı sürekli olarak ölçülür ve hekim tarafından takip edilir. Hekim gerekli gördüğü zaman testi sonlandırabilir veya hasta yorulduğunu, artık teste devam edemeyeceğini belirttiği zaman test bitirilir.
Test sırasında hastanın aldığı maksimal oksijen miktarı (VO2max) akciğerlerin yedek kapasitesini gösteren en önemli belirteçlerden biridir. Bunun dışında kalp atım sayısı, tansiyon ve kalp EKG’si ile kalbin egzersize verdiği yanıt değerlendirilir ve hasta ya da hastalık hakkında karar verilebilir.