Dünya Sağlık Haftası
13 Mayıs 2019



Kalp ve damar hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halen ölüme en sık sebebiyet veren sağlık problemi olarak dikkat çekmeye devam etmektedir. Günümüzde gerek tanı ve gerekse de tedavi konularında, yeni ilaç, cihaz ve tekniklerin bulunması ve geliştirilmesi ile katedilen onca mesafeye rağmen kalp sağlığı konusunda insanlarımızın bilinçlendirilmesi kalp sağlığımızı koruyabilme adına yapılabilecekleri en önemli ve en temel basamağı oluşturmaktadır.

Her hastalıkta olduğu gibi kalp damar hastalıklarında da rahatsızlıklar henüz ortaya çıkmadan önce önleyici tedaviler kapsamında risk faktörlerinin iyi bilinmesi ve bunlarla bilinçli ve etkin bir şekilde mücadele edilmesi çok önemlidir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda rolü olan yaş ve genetik yatkınlık gibi değiştiremeyeceğimiz ve kontrol edemeyeceğimiz risk faktörlerinin payı olsa da değiştirme veya en azından kontrol edbilme şansımızın olduğu risk faktörleri ile mücadele etmek suretiyle, kalp damar hastalıklarından korunmamızı sağlayacak pekçok imkanın da elimizde mevcut olduğu unutulmamalıdır. Kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ciddi role sahip olduğu bilinen diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek kan basıncı) ve hiperlipidemi (yüksek kan yağları kolesterol, trigliserid yüksekliği) mevcudiyeti, etkin diyet, egzersiz, kilo kontrolü ve stresden uzak durma gibi alınabilecek tedbirler sayesinde en azından kontrol altında kalmasını sağlayabileceğimiz başlıca risk faktörleridir. Sigara gibi tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması kalp hastalıklarından korunmada çok önemlidir. Aynı şekilde, sağlıklı ve dengeli beslenmek, kilo kontrolümüzü sağlamak, düzenli egzersiz yapmak, kalp sağlığımızı korumak için kolaylıkla gerçekleştirebileceğimiz, uygulayabileceğimiz ve ayrıca çevremiz, ailemiz için küçük yaşlardan itibaren uygulatabileceğimiz yaşam tarzı değişiklikleridir. Bilinmelidir ki sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, egzersiz yapmamak ve stresli bir yaşam birleştiğinde kalbin olumsuz etkilenmemesi mümkün değildir.

Beyaz et tüketiminin tercih edilmesi ve zeytinyağının başrolde olduğu akdeniz mutfağı olarak tanımlanan potasyumdan zengin doğal sebze ve meyvelerle oluşturulan beslenme alışkanlığının kazanılması kalp sağlığının korunması için çok önemlidir. Özellikle işlenmiş ve kızartılmış gıdaların, koruyucu ve katkı maddesi içeren hazır yiyeceklerin kalp sağlığımız için ciddi tehditler oluşturduğu unutulmamalıdır.

Tüm dünya üzerinde en çok tuz tüketen toplumlardan biri olduğumuz gerçeğinden yola çıkarak özellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi kalp sağlığı problemleri ile etkin mücadele edebilmek için tuz tüketimimizi ve tuz alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Günlük tuz tüketiminin en fazla 5gr/gün olması önerilirken ülkemizde günlük 18 mg/gün gibi çok yüksek oranda tuz tüketim alışkanlığımızın olması hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir konudur. Kalp krizi ve inme gibi kalp ve damar hastalıklarının başlıca sorumlularından olan hipertansiyon tedavisinde düzenli ilaç kullanımı yanında tuz tüketiminin sınırlandırılması, egzersiz yapılması ve kilo kontrolünün öneminin anlatılması ve hedeflenmesi çok önemlidir. Dünyanın diğer bölgelerinde de durum çok farklı olmamakla birlikte unutmamalıyız ki böbrek, göz, kalp, beyin gibi en önemli organlarımızda sinsi bir şekilde kalıcı hasarların oluştuğu tansiyon hastalarının en az üçte biri tansiyon hastası olduklarını bilmemektedir. Tansiyon hastası olduğunu bilenlerin de en az üçte biri düzenli ilaç kullanmamakta, kullananların da yine en az üçte birinde ilaca rağmen hedeflenen düzeyde tansiyon kontrolü sağlanamamaktadır.

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak adına yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp sağlığımızı ve genel sağlığımızı koruyabiliriz.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Doç.Dr.Ahmet Arif YALÇIN