5 MAYIS PULMONER HİPERTANSİYON GÜNÜ
Pulmoner hipertansiyon (PH) hakkında farkındalık oluşturup, toplumu bilinçlendirmek amacıyla dünya genelinde 5 Mayıs ‘Pulmoner Hipertansiyon Günü’ olarak belirlenmiştir.
1. Pulmoner hipertansiyon nedir?
Pulmoner hipertansiyon (PH), akciğer yüksek tansiyonudur. Pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH), akciğer atar ve kılcal damarlarında meydana gelen çeşitli değişiklikler sonucu, damar duvarlarının kalınlaşması,direncinin ve basıncının artması ile karakterize ilerleyici, nadir görülen, ciddi bir hastalıktır.
2. Pulmoner hipertansiyon nasıl sınıflandırılır, nedenleri nelerdir?
Pulmoner hipertansiyon, 5 ana grup altında sınıflandırılır.
I. Grup: Pulmoner arteryel hipertansiyon (PAH) (idiyopatik, ailesel, bağ dokusu hastalıklarına bağlı, ilaçlara bağlı, HIV enfeksiyonuna bağlı, doğumsal kalp hastalıklarına bağlı, şistozomiyazise bağlı, portal hipertansiyona bağlı,…)
II. Grup: Sol kalp hastalıklarına bağlı PH,
III. Grup: Akciğer hastalıklarına ve/veya hipoksiye bağlı PH
IV. Grup: Pulmoner arter tıkanıklıklarına bağlı PH (Kronik tromboembolik PH, diğer pulmoner arter tıkanıklıklarına bağlı)
V. Grup: Mekanizmaları belirsiz ya da çok faktörün neden olduğu PH.
3. PH belirtileri nelerdir?
Erken dönemde hiç bir belirti ve bulgu vermeyebilir. Nefes darlığı, yorgunluk, bayılma, morarma, çomak parmak, ödem, karında şişlik, göğüs ağrısı, çarpıntı, kanlı balgam başlıca belirtilerdir. Bu belirtiler hastalığa özgü olmayıp diğer daha sık karşılaştığımız hastalıklarla ortaktır. Bu da PH’nın sıklıkla gözden kaçmasına ve ileri evrelerde doğru tanısı almasına sebep olmaktadır.
4. Tanı yöntemleri nelerdir?
Pulmoner hipertansiyon, doğru tanıda geç kalınılan bir hastalık olduğudan, 5 Mayıs Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü vasıtasıyla PH farkındalığını arttırıp, erken tanı ve tedavi ile hastaların yaşam süresi ve kalitesini arttırmayı hedeflemekteyiz.
Doç. Dr. Begüm UYGUR
Kardiyoloji Uzmanı